Nézzük meg, miből áll az Erős Pista, és miből az én darálmányom.
- fűszerpaprika darálmány: az az egy szerencse, hogy van benne ilyen is, minden elismerésem, Univer! Viszont a chili akkor az igazi, ha kevered a fajtákat. Az én tavalyi darálmányomban ötféle csípős paprika volt, és pár darab pritamin paprika azért, hogy legyen egy kis leve. Idén már több féle "terméket" tervezek, de lesz olyan, amiben húszféle paprika lesz. Azt meg csak halkan jegyzem meg, hogy az Erős Pista mostanság nem elég erős, mert ezt megtapasztalhatta minden vásárlójuk már.
- só: természetes, ősi tartósító anyag. Ha jól rémlik 20%-ot írnak, ehhez képest én elég sósnak érzem. De lehet csak azért, mert a gyengesége miatt, többet kell belőle használni. Egyébként körülbelül én is 20%-os sótartalommal készítem.
És innentől már olyan alapanyagok jönnek, amik az én darálmányomban nem szerepelnek.
- xantán: ezzel sűrítik a terméküket. Természetes anyag, melyet baktériumok hoznak létre, de az emberi szervezet nem tudja hasznosítani, és allergiát is okozhat. Akkor meg minek? E415 az élelmiszeradalék kódja, és ezt csak azért hoztam szóba, hogy elmondhassam, amit egy öreg bácsikától tanultam: "Az E betű azt jelenti, hogy EE KEE DOBNI!"
- citromsav: valószínűleg inkább az antioxidáns hatása, semmint savanyítás miatt rakhatják bele. Ezzel nincs is gondom, csak feleslegesnek tartom, bár nem vagyok élelmiszer-technikus, mint az összes anya.
- kálium-szorbát: szerencsére a szervezet teljesen lebontja. Mennyiségét viszont nem tüntetik fel. A véleményem az, hogy a só, és a kapszaicin, ami eleve fertőtlenít, elegendő a tartósításhoz. Ha biztosra akarsz menni, az üvegek tetejére önthetsz egy vékony rétegben olívaolajat is, de ha a darálmány elfogy a következő szezonig, akkor az is felesleges.
Végezetül pár kép tavalyról.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2012.03.28. 11:25:38
Akocka 2012.03.29. 08:35:40
tommirra · http://redsavina.blog.hu/ 2012.03.29. 18:09:22
apósom csak annyit írt az üvegekre: KCS. /kurva csípős/
jól látom hogy a krémes tégelyekbe is strong steve került?
Akocka 2012.03.29. 18:24:44
Jól látod, kis krémes tengelyekbe is került, mert több barátomnak is adtam kóstolót, ami őszintén mondhatom, osztatlan sikert aratott. Szóval idén legalább százszoroznom kell a volument.
Egyébként a képhez képest még utólag daráltam bele pár nagát és jamaikait, mert nem találtam elég csípősnek. :)
tommirra · http://redsavina.blog.hu/ 2012.03.29. 19:33:59
azért volt a smiley...
Akocka 2012.03.29. 19:39:10
tommirra · http://redsavina.blog.hu/ 2012.03.30. 05:49:42
C4rmin3 2013.09.13. 19:32:37