Erős Áki

Csípős paprikák és egyéb zöldségek termesztéséről. Kertészkedés kevés gasztroval.

Facebook

Friss topikok

  • Dr. Kovács Tibor: A balzsamkörte, keserű dinnye, keserű tök, keserű uborka egy nagyon hasznos növény a vércukor szin... (2018.02.08. 13:19) Tavasz-sűrítmény
  • C4rmin3: ...az E bEtűk azt jElEntik, hogy utána kénE nézni hogy mit is jElEntEnEk!!! Sok tErmészEtEs(!) szí... (2013.09.13. 19:32) Antipista
  • adnrew: hello énis ajkai vagyok 10 napja raktam el a Trinidad Scorpion Butch T magokat és még semmi. Csak ... (2013.04.29. 18:23) Ajka, part 3.
  • mrgarris0n: Kösz :) aztán kiderült, hogy 3-4 hetet is simán kibír. (2012.08.13. 12:56) Geri habanero csatnija
  • kkristof1: Köszi szépen. (2012.07.27. 15:38) Bonchik mostanság

2012.11.21. 20:40 Akocka

Hiánypótló rizsa

Rég  volt poszt, de nem volt lustaságról van itt szó, kérem, hanem neurotikus teljesítménygátlásról.

Otthon bevittem a szobámba a paprikákat. Nem sok fényt fognak kapni, egyből sok levelet hullajtottak. Fele még bőven terem. A töveket összeszámolni vagy lefényképezni nem volt érkezésem. Egyelőre kapnak egy kis tápot továbbra is, és heti egyszeri locsolást. Az biztos, hogy jó néhányat teljesen meg kell majd csupaszítanom, mert a pesti panel méterű szobám egy dzsumbuj tőlük. Azóta egyből ellepték őket a tetvek, de még nem estem nekik Actarával, mert akkor meg 2-3 hétig nem lehetne róluk szüretelni.

Pesten egy tő még kinn figyel a hidegben, jó esetben kap egy óra napsütést naponta. November közepén nem volt még olyan fagy éccaka, hogy be kelljen hoznom. Szokatlan a klíma, ideje lenne elkezdeni citrusféléket is termeszteni.

2 szószt csináltam eddig, illetve őrlésre vár a magyar papeszek nagyja. Akinek ez teljesen újdonság, az néha nézze meg az Erős Ákit fészen is. A szószok receptjeit nem teszem közzé, mert attól félek, hogy azonnal államosítanák.

Lett kevés elég sokat hozó, elég sok közepesen termő, és kevés nem túl ügyes paprika tövem. Sajnos olyan is lett, ami egyáltalán nem jött össze, még egy termésem se lett belőle. Ilyen például a Douglah vagy a 7pot. De bánja a fene.

Kis leglegleg. 2012 legfinomabb paprikája a Fatalii volt. Legszebb a Royal Black. Legtöbbet a magyar fajták teremtek, illetve a 2. szezonos nagák.
A többi zöldség közül legfinomabbnak a mizuna bizonyult. Legszebb virágja a citrommentának volt, de azt a növényt nem találtam étkezésre alkalmasnak, úgyhogy a kategória nyertese a shungiku lett. Legtöbbet a paradicsomokról szüreteltem. Legbizarrabb a takony állagú okra lett. Leggyorsabban betakarítható pedig a zsázsa.

Amit már biztosan tudok a következő naptári évre nézve, az az, hogy nem lesz semmi cserepezés, megy minden a földbe, ahová való. Ennek két fő oka van. Egyrészt termesztésük így könnyebb lesz, így fáradtságot és időt takarítok. Másrészt a tövek nagyobbakra is nőnek ily módon, és több termést is hoznak, úgy, hogy közben tápoznom sem kell őket. Ehhez idén még egy jó alapos ásással elő kell készítenem a talajt.

A kapor nem vált be a tetvek ellen, de a büdöske közelébe nem merészkedtek. Tavasszal ültetek majd levendulát, azzal is megpróbálok védekezni.

Kevesebb okra kell majd, mivel alig tudtam letuszkolni párat a család torkán. Viszont több padlizsán, több paradicsom, több levélzöldség, és jóval jóval több paprika lesz.

Szólj hozzá!

Címkék: paradicsom padlizsán chili szósz mizuna naga jolokia shungiku egyévesek


A bejegyzés trackback címe:

https://erosaki.blog.hu/api/trackback/id/tr784905766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása