Elkészítési idő: kb egy-másfél óra.
Kalória egy szeletben: ne érdekeljen.
Porciózás: kb 6-8 szelet.
Hozzávalók:
A piskótához:
3 tojás
3 ek cukor
7 ek liszt
1 cs sütőpor
¾ dl olaj
3 ek cukrozatlan kakaópor
1 dl fekete kávé
1/2 tábla apróra zúzott étcsokoládé
fél citrom reszelt héja
pár csepp vaníliaaroma
őrölt chili igény szerint
A krémhez:
3 deci tej
1 csokipuding
¼ kocka margarin (kb 60g)
1 ek citromlé
fél citrom reszelt héja
1 tojás fehérje
6 ek cukor
pár csepp vaníliaaroma
legalább 1/3 tábla olvasztott étcsokoládé
őrölt chili igény szerint
A díszitéshez:
kb 1/3 dl tejszín
2/3 tábla étcsokoládé
1 egész, lehetőleg friss paprika
A piskóta elkészítése:
A tojást verd fel a cukorral, a sárgáját és a fehérjét szétválasztani nem kell.
Add hozzá a többi alapanyagot is, és jól keverd össze. Érdemes először lassabb fokozattal kezdeni az elektromos habverő berendezéssel, hogy ne poroljon.
Öntsd bele a masszát egy kiolajozott, kilisztezett sütőformába, és tűpróbáig süsd előmelegített sütőben 160-180 fokon (nálam 4es fokozaton volt a sütő), kb 35-45 percig.
A krém elkészítése:
Főzd meg a pudingot a 3 deci tejjel (tehát kevesebbel, mint ahogy a zacskóján írja), és 3 evőkanál cukorral. Majd várd meg, hogy langyosra hűljön.
A szoba-hőmérsékletű margarint keverd ki, add hozzá a pudingot, és mixeld össze.
Add hozzá a citromlét, citromhéjat, vaníliaaromát, az olvasztott csokit és a chilit, és dolgozd teljesen homogénné.
A tojás fehérjéhez add hozzá a 3 evőkanál cukrot, és gőz fölött verd fel (kézi habverővel), a habcsóknál kicsit lágyabb állagúra. Aztán azon frissében, rögtön keverd bele a krémbe. (Tudom, enélkül is megkóstolod a krémet, és ízleni is fog, de ezt a lépést dőreség lenne lustaságból elhagyni.)
Töltés:
A piskótát vágd 3 részre.
Az első réteget kend be vékonyan lekvárral, majd a krém harmadával. Tedd rá a második réteg piskótát, és járj el azzal is ugyanígy.
Tedd fel a legfelső réteg piskótát, és a maradék harmad krémmel kend be vékonyan az egész torta szélét és tetejét.
Dugd be a hűtőbe pár órára, vagy akár egy éjszakára.
A tejszínben olvaszd fel a 2/3 vagy akár egész tábla étcsokit, tegyél ebbe is egy kis paprikaőrleményt, és vékonyan, egyenletesen oszlasd szét a tortán. Egyből nyomd a közepére a díszítő chilit.
Megjegyzés:
- én úgy csináltam, hogy a chili íz épphogy csak kiérződjön belőle, vagyis az egész tortában kb 1 kávékanálnyi őrölt csípőspaprika volt (igaz, az elég jófajta)
- az alapanyagokon is sok múlik: a tojásokat a mamámtól kértem, igazi kapirgálós tikok tojták; a csoki pedig a még megfizethető kategóriába tartozó, de viszonylag jó minőségű Tibi étcsokoládé
- érdemes elgondolkodni a dupla adag készítésén, nem egy nagy tortáról van szó
Végezetül pár kép:
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.