Erős Áki

Csípős paprikák és egyéb zöldségek termesztéséről. Kertészkedés kevés gasztroval.

Facebook

Friss topikok

  • Dr. Kovács Tibor: A balzsamkörte, keserű dinnye, keserű tök, keserű uborka egy nagyon hasznos növény a vércukor szin... (2018.02.08. 13:19) Tavasz-sűrítmény
  • C4rmin3: ...az E bEtűk azt jElEntik, hogy utána kénE nézni hogy mit is jElEntEnEk!!! Sok tErmészEtEs(!) szí... (2013.09.13. 19:32) Antipista
  • adnrew: hello énis ajkai vagyok 10 napja raktam el a Trinidad Scorpion Butch T magokat és még semmi. Csak ... (2013.04.29. 18:23) Ajka, part 3.
  • mrgarris0n: Kösz :) aztán kiderült, hogy 3-4 hetet is simán kibír. (2012.08.13. 12:56) Geri habanero csatnija
  • kkristof1: Köszi szépen. (2012.07.27. 15:38) Bonchik mostanság

2013.05.13. 09:00 Akocka

Tavasz-sűrítmény

Hol is kezdjem? Kezdhetném így a posztot, hisz már elég rég jelentkeztem. De valójában folyamatosan ezt kérdezem magamtól minden szombaton, mióta a hosszú tél után hirtelen nyár lett. Mielőtt rátérnék a chilikre, jöjjenek a többik, sűrítve, szárazan.

- A chili magok és a földimandula értékes tételnek bizonyult a cserekereskedelemben. Így tettem szert egy tő fügére, egy knofi csomóra, két tő gojira, és olyan magokra, hogy naranjilla, balzsamkörte, banándinnye, tomatillo.

- Fagy után rendeltem 24 tő levendulát Tihanyból. 8 ropi volt postával együtt, teljesen megérte. Eddig úgy tűnik 3-4 tő nem fogta meg, a többin már jönnek a bimbós hajtások. 

- Pár hete ültettem 4 őszibarack és 1 diófát. Valamint tegnap a piacon egy cigánytól vettem 2 szép homoktövis csemetét, 3 tő szedret, 1 bokor fekete és 1 bokor vörös áfonyát. Feketekereskedelem ide vagy oda, olcsón adta.

- A földimandula, a mizuna, a sarkantyúka, hajnalka, a kamilla, a bazsalikom, a nigella, és a metélőpetrezselyem már kikelt. A fűszeresben a tavaly elszórt magokból magától kikelt a borsmenta és a turbolya.

- A napraforgó még nem akar kelni. Továbbá a földben várakozik még a tegnap elvetett okra, mángold, wasabina, mustársaláta, sárgadinnyék, görögszéna.

- A palántázás viszont katasztrofálisan sikerült. Elég kevés chili mag kelt ki, azok is későn, azokból is eldőlt pár, amik vannak, azok is kicsik. Valahogy nem jött be ez a panelben nevelés, de fogalmam sincs, mit rontottam el. A paradicsomjaim és padlizsánjaim is még elég kicsik. A fajtákat majd a jövő heti kiültetés után fogom részletezni. Szóval elég chili-csáré lesz az idei szezon.

- Az áttelelt paprikák megsínylették a hosszú telet. Kb harmada élte meg a tavaszt, ezek már majdnem egy hónapja kinn vannak a teraszon. Az egészséges, erős tövek megmaradtak, a gyenge, tetves tövek nem bírták. A szabadföldből felszedett tövek közül mindössze egy darab royal black maradt fenn. Viszont pár elpusztult tő alatt megjelentek az elhullott termésekből önkényesen elszaporodó kis palánták, például a black perl volt ily szapora. A természet mindig képes a meglepetésre.

- Ha ti sem voltatok túl ügyesek, vegyetek palántákat a piacon vagy menjetek ki Vácrátótra.

- Pár hajnali kép. A 3. éves nagán már van egy borsónyi termés.

1 komment

Címkék: paradicsom padlizsán chili napraforgó mizuna numex egyévesek földimandula


A bejegyzés trackback címe:

https://erosaki.blog.hu/api/trackback/id/tr355242013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Kovács Tibor · http://gyogynovenyek.info 2018.02.08. 13:19:27

A balzsamkörte, keserű dinnye, keserű tök, keserű uborka egy nagyon hasznos növény a vércukor szintre jó hatással van, a cukorbetegeknek ajánlott.
herbcaps.com/hu_HU/webshop/termekeink/104/balzsamkoerte-kapszula.html

A legjobb nyersen fogyasztani, akinek nincs erre lehetősége az kapszula formájában a fenti linken elérhető
süti beállítások módosítása