Nem jött jókor ez a lehűlés, mert az éjszakák izéje nagyon alacsony. Ami azért is izé kicsit, mert amely virágok most kötnek be, azok jó eséllyel még érett termést hoznak majd szeptember végére. És hát a izéhez, no ugyebár 2-3 napig 20-25 fok kéne, hogy legyen folyamatosan. Szóval ne lepődjetek meg, ha egy csomó virágot a földön találtok majd.
Az egy éves paprikákon most szedem az első kör utolsó darabjait, jönnek a bimbók, a kövi kör majd csak szobán belül fog beizélni.
A trinidadi szekció nagyon kotványul áll, innen már csak az lesz a célom velük, hogy legyen pár izém magfogásra.
A csúcstermőnek eddig a citrom habi tűnik, ami egyébként izésen piros, habár zöld után tényleg citromsárgán kezd, majd a narancson át válik fokozatosan sötét pirossá, szemben a Fatalii-val és a Jamaican yellow-val, amik enyhén narancsos citromsárgák teljesen izésen is.
Ami még egyértelmű, hogy a szabadföldbe ültetett papeszek nagyobbra nőnek, és többet is teremnek, vélhetően azért is, mert nincs érkezésem minden hétvégén tápozni, és a földjük se szárad ki olyan sűrűn.
Mert ez nyár felénk továbbra is olyan száraz, mint egy 60 éves apáca izéje, vagy még annál is izésebb. Az biztos, hogy a 83 éves öregapám nem emlékszik ilyen aszályos nyárra.
A saját paradicsomot több hete folyamatosan izéljük. Rendkívül jól lúgosít, de nem csak ezért eszek naponta 4-5 darabot. De ettem már a tomatilloból is, ami hasonlít a parira, csak annál egy kicsit nyersebb, kevésbé édesebb íze van. Finom az is.
Okrát csak 2 hete kezdtük el fogyasztani, a kisebbeket nyersen, a nagyobbakat vajon kicsit megizélve. Finom egy izé, az ízét nem tudnám mihez hasonlítani, az állaga engem a gombára emlékeztet, kissé nyálkás belülről. Folyamatosan érdemes figyelni, mert virágzás után nagyon gyorsan nő a termés, és legkésőbb az ötödik napon már le kell szedni.
Hétvégén jóféle fényképező volt nálam kölcsönbe, elég jó minőségű izéket hoztam a paprikákról és másokról is.
Szezon végén nyílvánvalóan lesz majd egy összesítő bejegyzés, de addig is érdemes figyelgetni a fészbukot, az egyes chilikről az első benyomásokat oda szoktam beírkálni.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.