Erős Áki

Csípős paprikák és egyéb zöldségek termesztéséről. Kertészkedés kevés gasztroval.

Facebook

Friss topikok

  • Dr. Kovács Tibor: A balzsamkörte, keserű dinnye, keserű tök, keserű uborka egy nagyon hasznos növény a vércukor szin... (2018.02.08. 13:19) Tavasz-sűrítmény
  • C4rmin3: ...az E bEtűk azt jElEntik, hogy utána kénE nézni hogy mit is jElEntEnEk!!! Sok tErmészEtEs(!) szí... (2013.09.13. 19:32) Antipista
  • adnrew: hello énis ajkai vagyok 10 napja raktam el a Trinidad Scorpion Butch T magokat és még semmi. Csak ... (2013.04.29. 18:23) Ajka, part 3.
  • mrgarris0n: Kösz :) aztán kiderült, hogy 3-4 hetet is simán kibír. (2012.08.13. 12:56) Geri habanero csatnija
  • kkristof1: Köszi szépen. (2012.07.27. 15:38) Bonchik mostanság

2012.08.13. 12:19 Akocka

Fél éves izéposzt

Nem jött jókor ez a lehűlés, mert az éjszakák izéje nagyon alacsony. Ami azért is izé kicsit, mert amely virágok most kötnek be, azok jó eséllyel még érett termést hoznak majd szeptember végére. És hát a izéhez, no ugyebár 2-3 napig 20-25 fok kéne, hogy legyen folyamatosan. Szóval ne lepődjetek meg, ha egy csomó virágot a földön találtok majd.
Az egy éves paprikákon most szedem az első kör utolsó darabjait, jönnek a bimbók, a kövi kör majd csak szobán belül fog beizélni.
A trinidadi szekció nagyon kotványul áll, innen már csak az lesz a célom velük, hogy legyen pár izém magfogásra.
A csúcstermőnek eddig a citrom habi tűnik, ami egyébként izésen piros, habár zöld után tényleg citromsárgán kezd, majd a narancson át válik fokozatosan sötét pirossá, szemben a Fatalii-val és a Jamaican yellow-val, amik enyhén narancsos citromsárgák teljesen izésen is.
Ami még egyértelmű, hogy a szabadföldbe ültetett papeszek nagyobbra nőnek, és többet is teremnek, vélhetően azért is, mert nincs érkezésem minden hétvégén tápozni, és a földjük se szárad ki olyan sűrűn.
Mert ez nyár felénk továbbra is olyan száraz, mint egy 60 éves apáca izéje, vagy még annál is izésebb. Az biztos, hogy a 83 éves öregapám nem emlékszik ilyen aszályos nyárra.
A saját paradicsomot több hete folyamatosan izéljük. Rendkívül jól lúgosít, de nem csak ezért eszek naponta 4-5 darabot. De ettem már a tomatilloból is, ami hasonlít a parira, csak annál egy kicsit nyersebb, kevésbé édesebb íze van. Finom az is.
Okrát csak 2 hete kezdtük el fogyasztani, a kisebbeket nyersen, a nagyobbakat vajon kicsit megizélve. Finom egy izé, az ízét nem tudnám mihez hasonlítani, az állaga engem a gombára emlékeztet, kissé nyálkás belülről. Folyamatosan érdemes figyelni, mert virágzás után nagyon gyorsan nő a termés, és legkésőbb az ötödik napon már le kell szedni.
Hétvégén jóféle fényképező volt nálam kölcsönbe, elég jó minőségű izéket hoztam a paprikákról és másokról is.
Szezon végén nyílvánvalóan lesz majd egy összesítő bejegyzés, de addig is érdemes figyelgetni a fészbukot, az egyes chilikről az első benyomásokat oda szoktam beírkálni. 

Szólj hozzá!

Címkék: paradicsom bazsalikom chili napraforgó tomatillo numex shungiku egyévesek földimandula


A bejegyzés trackback címe:

https://erosaki.blog.hu/api/trackback/id/tr744709767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása