Erős Áki

Csípős paprikák és egyéb zöldségek termesztéséről. Kertészkedés kevés gasztroval.

Facebook

Friss topikok

  • Dr. Kovács Tibor: A balzsamkörte, keserű dinnye, keserű tök, keserű uborka egy nagyon hasznos növény a vércukor szin... (2018.02.08. 13:19) Tavasz-sűrítmény
  • C4rmin3: ...az E bEtűk azt jElEntik, hogy utána kénE nézni hogy mit is jElEntEnEk!!! Sok tErmészEtEs(!) szí... (2013.09.13. 19:32) Antipista
  • adnrew: hello énis ajkai vagyok 10 napja raktam el a Trinidad Scorpion Butch T magokat és még semmi. Csak ... (2013.04.29. 18:23) Ajka, part 3.
  • mrgarris0n: Kösz :) aztán kiderült, hogy 3-4 hetet is simán kibír. (2012.08.13. 12:56) Geri habanero csatnija
  • kkristof1: Köszi szépen. (2012.07.27. 15:38) Bonchik mostanság

2013.02.16. 19:18 Akocka

Így őröld a paprikát, avagy az orrodat is tisztíccsa

Szóval leőröltem a paprikát, és az aroma még jobban odavágott, mint csumázás közben. Elő is kapartam ezt az oldszkúl reklámot.


Először is tisztában kell lenned azzal, hogy nem minden paprika alkalmas arra, hogy egészben felfűzve szárítsd. Az olajos, jellemzően irracionálisan csípős paprikák csak felszecskázva megfelelőek, máskülönben megrohadnak, megpenészesednek, elenyésznek. Viszont így vesztenek aromájukból. A magyar fűszerpaprika viszont kiválóan szárítható egyben.
Azért így is ki kellett válogatnom csumázás közben kb 5 százalékát. Amin élénk sárga foltok jelentek meg, azok penészesek voltak, kidobtam őket. A minőség fontosabb, mint a mennyiség.
A paprikának törnie kell, mint a ropi. 3-4 hónapot száradtak, a fagyokig kinn, aztán benn. A sütőt a legalacsonyabb fokozatra állítva, nyitott ajtóval és sűrű kevergetések közepette még egy negyed óráig odapirítottam, csak hogy biztosan maximálisan összeaszalódjon.
A magokat nem szabad kihagyni. A magok adják az őrleménynek az olajtartalmát, ami elengedhetetlen a jó minőséghez. Ha már itt tartunk, még érdemes tudni, hogy azért érdemes az őrleményben keverni a fajtákat, mert a felfelé álló, klasszikus fűszerpaprikában a szárazanyag rengeteg, de ártani nem használ a lefelé csüngő magyar paprikában lévő jó sok olajtartalom, így kb az én keverékemben 2/3 1/3 az arányuk.
Én finomra őröltem. Idén már nem kávédarálóval, mint tavaly, hanem egy kölcsönkapott, nagyobb, sufni tuningból kipottyant őrölőben hajtottam végre a műveletet. A fél-1 perces őrölést követve nem ajánlott a fedőt egyből levenni, és az aromába rögvest beleszagolni. Ugyanis a levegőbe ilyenkor harcigáz minőségű, alig látható, de könnyen észlelhető por száll fel. Ez az orrnyálkahártyából heves reakciót vált ki.

orolt.jpg
A kesztyűről ne feledkezzetek meg.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://erosaki.blog.hu/api/trackback/id/tr725016186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása