Erős Áki

Csípős paprikák és egyéb zöldségek termesztéséről. Kertészkedés kevés gasztroval.

Facebook

Friss topikok

  • Dr. Kovács Tibor: A balzsamkörte, keserű dinnye, keserű tök, keserű uborka egy nagyon hasznos növény a vércukor szin... (2018.02.08. 13:19) Tavasz-sűrítmény
  • C4rmin3: ...az E bEtűk azt jElEntik, hogy utána kénE nézni hogy mit is jElEntEnEk!!! Sok tErmészEtEs(!) szí... (2013.09.13. 19:32) Antipista
  • adnrew: hello énis ajkai vagyok 10 napja raktam el a Trinidad Scorpion Butch T magokat és még semmi. Csak ... (2013.04.29. 18:23) Ajka, part 3.
  • mrgarris0n: Kösz :) aztán kiderült, hogy 3-4 hetet is simán kibír. (2012.08.13. 12:56) Geri habanero csatnija
  • kkristof1: Köszi szépen. (2012.07.27. 15:38) Bonchik mostanság

2012.04.22. 22:22 Akocka

Gyúrunk vazze?!

Edzeni kell a palántát, szigorúan fokozatosan, szigorúan. Egészen egyszerű élettani alapja van: különböző stressztűrő anyagok halmozódnak fel benne. 3-4 pár levéltől már simán leviheted a gyurodába, mert különben mire kezdődik a strandszezon, előfordulhat, hogy nyápic zavarában gyorsan felfázik és belehugyozik a medencébe, vagy egy arra járó szexi pollennek egy-két árva bibén kívül nem tud virítani semmit, így teljesen beégeti magát.
Úgy alakult, hogy kétszer locsolok hetente, pénteken, mikor hazaérkezem, és vasárnap, mikor elmegyek itthonról. Nincs belőle probléma, sőt a hétközi szárazság csak segíti a gyökerek fejlődését, mert jobban kell keresniük a vizet.
Az első elágazásnál rögtön hoznak egy bimbót, és máris kurvára menőnek hiszik magukat. Érdemes letörni a szarvukat úgy, hogy letöröd a bimbót. Annál több erő, önbizalom és elszántság marad a további fejlődésre. Ha rám hallgatsz, a második elágazásoknál se hagysz bimbót, vagy legalább a növények felénél bekeményítesz. De valamilyen szinten magam ellen is beszélek, mikor azt mondom, hogy az első termések a legértékesebbek, még akkor is, ha ezek csípőssége gyakran még nem az igazi. A döntés rajtad áll.
Melegebb éjszakákon néha nyitva marad egy kis ablak, ekkor a hőmérséklet valahol 10-12 fok körül lehet a szobában hajnalra. Néha visszateszem őket a langyi radiátorra pár órára, pont mint lurkó korukban. Nő a palánták tűrőképessége, hadd szokják csak a hőmérséklet ingadozását a mihaszna kis anyámasszony katonái. De azért 10 fok alatti hőmérsékletnek ne tedd ki őket.
Még egy dologgal kell számolni, ez pedig az UV sugárzás. Ha szobában, üveg mögött nevelgeted, és azután kiteszed őket a tűző napra, érdemes egy hétig enyhén árnyékolni őket.
Volldünger Linzet kapnak vasárnaponként, ez nekik a kreatin. Egyelőre még csak az ajánlott mennyiség felét adom kb, ezt fokozatosan növelve, június elején kapják az egyszeres dózist, majd az első terméskötések után, még ennél is többet. Folyékony tápoldatot nem érdemes venni, mert annak a nagy része víz, nem jössz ki jól vele. Kivéve virágzáskor, amikor kaktusztápoldatot adsz a kis pernahajdereknek, és olyat eddig csak folyékony állapotban találtam.
Az egy évesek közül a két legszebb nagám nemsokára ezt fogja kapni, mert őket már termőre fogom, igazi feszítőgépek. Ezekről innentől nem csípem le a bimbókat, mert már nagyon vágyom egy jó friss ropogós érett nagára. Úgy számolom, hogy körülbelül 1-2 hét múlva virágzanak majd, aztán 2 hét a termésnövekedés, majd 1 hónap az érés. (Jobban belegondolva már korábban meg kellett volna nekik engedni, hogy termőre forduljanak.)
A húsvéti miniatűr csokis habi után van egy érett termés a kalocsai csípős fűszerpaprikán, de a mérete még ennek sem az igazi. Május első hétvégéjén sütök majd egy chilis csokitortát, aminek a díszítésére viszont pont elég is lesz, addig hagyom a növényen. Természetesen ennek a receptjét közlöm is majd a blogon.
Egyébként az egy évesek közül többnek is van ilyen-olyan nyavalyája. Többről még nem tudom pontosan mi, de egy szakértő ismerősöm segíteni fog. Amint megmondja, milyen kórságról van szó, frissítem is majd a képek leírását. IDE KATTINTS!

Szólj hozzá!

Címkék: edzés tanács chili palánták naga jolokia egyévesek


A bejegyzés trackback címe:

https://erosaki.blog.hu/api/trackback/id/tr824465666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása