Erős Áki

Csípős paprikák és egyéb zöldségek termesztéséről. Kertészkedés kevés gasztroval.

Facebook

Friss topikok

  • Dr. Kovács Tibor: A balzsamkörte, keserű dinnye, keserű tök, keserű uborka egy nagyon hasznos növény a vércukor szin... (2018.02.08. 13:19) Tavasz-sűrítmény
  • C4rmin3: ...az E bEtűk azt jElEntik, hogy utána kénE nézni hogy mit is jElEntEnEk!!! Sok tErmészEtEs(!) szí... (2013.09.13. 19:32) Antipista
  • adnrew: hello énis ajkai vagyok 10 napja raktam el a Trinidad Scorpion Butch T magokat és még semmi. Csak ... (2013.04.29. 18:23) Ajka, part 3.
  • mrgarris0n: Kösz :) aztán kiderült, hogy 3-4 hetet is simán kibír. (2012.08.13. 12:56) Geri habanero csatnija
  • kkristof1: Köszi szépen. (2012.07.27. 15:38) Bonchik mostanság

2012.05.07. 13:33 Akocka

Chilis csokoládétorta

Elkészítési idő: kb egy-másfél óra.
Kalória egy szeletben: ne érdekeljen.
Porciózás: kb 6-8 szelet.

Hozzávalók:

 

A piskótához:

3 tojás

3 ek cukor

7 ek liszt

1 cs sütőpor

¾ dl olaj

3 ek cukrozatlan kakaópor

1 dl fekete kávé

1/2 tábla apróra zúzott étcsokoládé

fél citrom reszelt héja

pár csepp vaníliaaroma

őrölt chili igény szerint

 

A krémhez:

3 deci tej

1 csokipuding

¼ kocka margarin (kb 60g)

1 ek citromlé

fél citrom reszelt héja

1 tojás fehérje

6 ek cukor

pár csepp vaníliaaroma

legalább 1/3 tábla olvasztott étcsokoládé

őrölt chili igény szerint

 

A díszitéshez:

kb 1/3 dl tejszín

2/3 tábla étcsokoládé

1 egész, lehetőleg friss paprika

 

 

A piskóta elkészítése:

  1. A tojást verd fel a cukorral, a sárgáját és a fehérjét szétválasztani nem kell.

  2. Add hozzá a többi alapanyagot is, és jól keverd össze. Érdemes először lassabb fokozattal kezdeni az elektromos habverő berendezéssel, hogy ne poroljon.

  3. Öntsd bele a masszát egy kiolajozott, kilisztezett sütőformába, és tűpróbáig süsd előmelegített sütőben 160-180 fokon (nálam 4es fokozaton volt a sütő), kb 35-45 percig.

 

A krém elkészítése:

  1. Főzd meg a pudingot a 3 deci tejjel (tehát kevesebbel, mint ahogy a zacskóján írja), és 3 evőkanál cukorral. Majd várd meg, hogy langyosra hűljön.

  2. A szoba-hőmérsékletű margarint keverd ki, add hozzá a pudingot, és mixeld össze.

  3. Add hozzá a citromlét, citromhéjat, vaníliaaromát, az olvasztott csokit és a chilit, és dolgozd teljesen homogénné.

  4. A tojás fehérjéhez add hozzá a 3 evőkanál cukrot, és gőz fölött verd fel (kézi habverővel), a habcsóknál kicsit lágyabb állagúra. Aztán azon frissében, rögtön keverd bele a krémbe. (Tudom, enélkül is megkóstolod a krémet, és ízleni is fog, de ezt a lépést dőreség lenne lustaságból elhagyni.)

 

Töltés:

  1. A piskótát vágd 3 részre.

  2. Az első réteget kend be vékonyan lekvárral, majd a krém harmadával. Tedd rá a második réteg piskótát, és járj el azzal is ugyanígy.

  3. Tedd fel a legfelső réteg piskótát, és a maradék harmad krémmel kend be vékonyan az egész torta szélét és tetejét.

  4. Dugd be a hűtőbe pár órára, vagy akár egy éjszakára.

  5. A tejszínben olvaszd fel a 2/3 vagy akár egész tábla étcsokit, tegyél ebbe is egy kis paprikaőrleményt, és vékonyan, egyenletesen oszlasd szét a tortán. Egyből nyomd a közepére a díszítő chilit.

Megjegyzés:
- én úgy csináltam, hogy a chili íz épphogy csak kiérződjön belőle, vagyis az egész tortában kb 1 kávékanálnyi őrölt csípőspaprika volt (igaz, az elég jófajta)
- az alapanyagokon is sok múlik: a tojásokat a mamámtól kértem, igazi kapirgálós tikok tojták; a csoki pedig a még megfizethető kategóriába tartozó, de viszonylag jó minőségű Tibi étcsokoládé
- érdemes elgondolkodni a dupla adag készítésén, nem egy nagy tortáról van szó

Végezetül pár kép:

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro torta csoki


A bejegyzés trackback címe:

https://erosaki.blog.hu/api/trackback/id/tr134493885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása